Bridgerubriek 29 aug 2020

Sinds de uitbraak van het virus is het knudde met het bridgen, maar het open team oefent al weer een tijdje wekelijks. Normaal zijn die trainingen niet toegankelijk voor kijkers. Deze tijden zijn echter niet normaal en men speelt nu op vrijdag een viertallenwedstrijd met zestien oefenspellen online. Dat geeft ons de gelegenheid een blik te werpen in de keuken van het topbridge.

Wat opvalt, niet zo raar, is de gemoedelijke sfeer. Ons kent ons en een steek onder water wordt regelmatig uitgedeeld. Wat bovendien duidelijk wordt, is dat de beslissingen aan beide tafels nog al eens anders zijn. Twee spellen als voorbeeld:

W/Allen
H V 8 3
A 9 7 2
H 10 4
V 7
-
10 9 7 2
V 10 8 6 5
9 8 7 6 5 A B 3
H 6 5 2 A B 10 4 3
A B 6 5 4
H B 4 3
V 2
9 8
 

Aan beide tafels bieden de NZ spelers naar 4♠ na een 1♣ opening van noord en een 1♠ bijbod in zuid. Ook de uitkomst is hetzelfde. Beide westspelers trappen af met 5.

Aan de eerste tafel speelt de leider 10 in de dummy en neemt de boer van oost met de vrouw. Met drie verliesslagen in klaveren en ruiten is het zaak de hartenkleur voor nul verliezers te spelen. De leider speelt schoppen naar de dummy en gaat door met een kleine harten naar de boer. West wint met de vrouw en speelt 9 en laat zuid verder kansloos.

Twee vragen dienen zich aan.
Op de eerste plaats kun je je afvragen of 5 als start wel nuttig is van deze holding. Het maakt het aantal dan wel duidelijk, maar oost tast in het duister over de kracht van de kleur. Daar partner weer dat je kort bent in troef, is lengte in ruiten een zekerheid. 9 Zou in deze beter zijn.
Ten tweede is het spelen van 10 wel correct?

Aan de andere tafel speelt de leider klein na 5 en oost speelt de boer. De leider wint met de vrouw en speelt meteen ruiten terug voor de tien en de aas. West heeft 8 bijgespeeld. Of dat current count, of kleurpreferentie is, weet ik niet, maar oost speelt passief ruiten terug.

Als 8 iets in harten toont, maak je door klaveren te spelen misschien de heer en de vrouw hoog van de leider en met beide ronde kleuren onder controle niet onlogisch. Toont 8 echter de distributie van de resterende ruitens van west, dan is haast geboden, want er kan een verliezer weg op de vrije H. ♣A en klaveren na laat zuid dan kansloos.

Na de passieve nakomst van 3 door oost pakt zuid het spel goed op. Hij gooit een klaveren af en trekt de troeven en eindigt in de hand. De hartenkleur kent een safety-play voor drie slagen en die weet zuid uiteraard. Hij speelt H en een kleine harten. Legt west in dan neem je en drukt V eruit voor tien slagen en legt west klein, zoals in de praktijk, dan speel je 9 in noord en bent ook thuis.

Zit de vierkaart harten bij oost dan renonceert west de tweede ronde en neem je in noord met het aas om met een kleine harten verder te gaan en zo de verliezers in die kleur te beperken tot een.

De vraag die hier gesteld kan worden is of OW op dezelfde lijn zitten voor wat betreft de tweede ruitenkaart van west, of dat west de verkeerde kleur heeft aangeseind met 8.

Bij het tweede spel geen geneuzel op de vierkante centimeter, maar een aantal beslissingen op hoog niveau:

Z/OW
V 6
9 2
A H 8 5 4
7 6 4 2
A H B 10 9 7 5 3 2
8 4
- H 10 8 4
9 7 10 6 3
A V 10 9 5 3
-
A V B 7 6 5 3
V B 2
H B 8
 

Dit keer een heel verschillend biedverloop aan de twee tafels.

Aan tafel een opent zuid met 1 en volgt west met 4♠. Je hebt wat veel, maar dat is niet verboden. Twee passen volgen en zuid heeft weinig zin in het tegenspelen van 4♠ en concurreert met 5. Hetzelfde gevoel heeft west over 5 en met een slagje bij partner zijn er ook elf slagen in schoppen. Hij biedt 5♠.

Noord heeft alleen nog maar gepast, maar wel AH van ruiten. Die kaarten zijn ongetwijfeld belangrijk en tegenover een partner met hele korte schoppens en die op eigen houtje 5 biedt misschien wel genoeg voor slem. Het 6 bod krijgt echter een bandje van oost en zuid verliest twee slagen in klaveren en twee in troef voor -500.

Met 4♠ voor het neerleggen een onduidelijk resultaat. Het was goed dat zuid 5 bood, maar daarna zijn zowel 5♠ als 6, hoewel begrijpelijk, te hoog.

Aan de tweede tafel een andere benadering. West begint met een doublet en oost biedt na de pas van noord 2♣. Zuid meldt zich nog een keer met 3 en west haalt de aap uit zijn mouw met 4♠. Noord biedt goed 5, maar na twee passen is west er nog en biedt net als aan de andere kant 5♠.

Het verschil met tafel een is dat noord zijn ei al kwijt is. Daar kon hij niks na 4♠ en meende na 5♠ toch meer geloof te hebben in de aanvallende kracht van AH van ruiten dan aan de defensieve waarde. Aan de tweede tafel kon noord een niveau lager vertellen dat hij wat heeft en passen na 5♠. Ook zuid was klaar met bieden, je vraagt je af of er iemand had moeten doubleren, want in 5♠ komt west niet verder dan tien slagen.

Hoewel het 4♠ bod aan de stevige kant is, heeft het in mijn ogen de voorkeur boven een doublet. Door de tegenstanders alle ruimte te ontnemen, verleid je ze tot het maken van fouten. Geef ze de ruimte en de kans daarop is minder groot. Maar ik geef toe dat als het slem is voor OW ik meteen roep waarom west zoveel haast heeft.